bgdeen
30
Авг.
2013

Фестивал на храните в гр. Визе, Р.Турция

Община Царево и ДП «Българо германски център за професионално обучение» – клон гр.Царево участваха във „Фестивал на храните”, който се проведе в гр.Визе, Република Турция от 27 до 29 август 2013 година. Фестивалът е част от дейностите по проект „Храните като взаимно културно наследство в регион Тракия” по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция.

В групата, представяща Царево, се включиха готвачи и преподаватели от ДП «БГЦПО» – клон гр.Царево. През трите дни на фестивала бяха представени местни храни и продукти от региона от двете страни на границата. Бяха проведени пресконференция за представяне дейностите и напредъка по проекта и представяне на местната кухня в регион Тракия – за българска и турска страна, кръгли маси за разискване на проблемите и опазване на местните традиции в кулинарията и храненето.

Атракцията на фестивала бе състезание по приготвяне на местни традиционни ястия. От турска страна се включиха студенти от университета по хранене в гр. Къркларели, както и местни готвачи. Нашата група бе представена от професионалните готвачи Ваня Ставратева и Мария Пулева и помощници – преподаватели от ДП «БГЦПО» – клон Царево, водени от директора на центъра Нели Бъчварова, които приготвиха повече от 10 ястия от местната кухня, включващи салати, разядки, предястия, ястия с месо и риба и десерти. Нашите готвачи предизвикаха голям интерес и бяха непрекъснато обградени от гости на фестивала, експерти и журналисти, задаващи им въпроси за приготвените ястия, за традиционната местна кухня, снимаха се с тях и им взимаха интервюта. Журито оцени подобаващо уменията на кулинарите ни и те бяха наградени с медали и грамоти. Първа награда получи Мария Пулева за „Ябълкова пита”, „Пиле със спанак и печурки”, „Салата Българан”, следвана от Ваня Ставратева за „Пълнен печен лук”, „Гювече по тракийски”, „Връх Папия”. Бяха приготвени още „Пълнена пъстърва”, „Агнешко редено” и „Разядка по странджански”.

 

Вашият коментар

*

captcha *